Jaunumi

Latvijas zinātnes sasniegumi 2022. gadā: zinātnieki iemāca robotam redzēt un just

Latvijas zinātnes sasniegumi 2022. gadā: zinātnieki iemāca robotam redzēt un just

Elektronikas un datorzinātņu institūta direktors, akadēmiķis Modris Greitāns (no labās) un institūta pētnieks, doktorants elektrotehnoloģiju datorvadībā Rīgas Tehniskajā universitātē Jānis Ārents. Foto: Karīna Miezāja. 

Viens no pagājušā gada Latvijas zinātnes sasniegumiem, ko izcēlusi Latvijas Zinātņu akadēmija (kopumā nosaukti 12 pētījumi par dažādām tēmām), tapis Elektronikas un datorzinātņu institūtā (EDI). Tajā radīts unikāls industriālās robotikas risinājums – viedais robots ar attīstītām redzes, jušanas un cilvēka žestu saprašanas spējām.

“Nav jau tā, ka līdz šim bija dumjie roboti un nu beidzot radīts gudrais robots,” stāsta EDI direktors, akadēmiķis Modris Greitāns. “Tomēr roboti, kas radīti līdz šim, pārsvarā paredzēti monotonu, vienveidīgu, iepriekš ieprogrammētu zināmu kustību atkārtošanai. Tāds robots var strādāt tikai pie konveijera: paņemt no noteiktas vietas kādu objektu un nolikt to citā noteiktā vietā. Tikko notiek kas neparedzēts vai ir jādarbojas ar citādiem objektiem, tā robotā jāiegulda pūles, lai to pielāgotu un pārprogrammētu. Taču mēs esam strādājuši pie tā, lai robots spētu redzēt un pieņemt lēmumus dinamiski mainīgos apstākļos.”

Par sava atklājuma patentēšanu mūsu valsts pētnieki pagaidām nav nopietni aizdomājušies. “Es pārstāvu to zinātnieku daļu, kas uzskata, ka zinātne ir laba tieši tāpēc, ka, kaut ko atklājot, tu to dod izmantošanai visiem. Zinātnieki nevis taisa naudu, bet glābj pasauli,” saka M. Greitāns.

Tomēr sadarboties ar uzņēmējiem institūts ir gatavs. EDI ir partneris Eiropas digitālās inovācijas centriem, kas ar Eiropas Komisijas atbalstu izveidots Latvijā, lai veicinātu digitalizāciju uzņēmumos. Uzņēmumi tajos var pārbaudīt savu digitalizācijas līmeni, kā arī saņemt ieteikumus tā attīstībai un testēt savas idejas pirms investēšanas tajās. Tāpēc uzņēmumu pārstāvji, kas vēlas pārbaudīt, vai viedais robots viņiem varētu būt noderīgs ražošanā, var sazināties ar EDI. Ja derēs, tad vajadzēs pašiem pirkt robotus, vienoties par tā “smadzeņu” licencēšanu un strādāt tālāk, lai Latvija digitalizācijā vairs nebūtu vienā no pēdējām vietām Eiropā.

Avots: Ilze Kuzmina. Nozīmīgs sasniegums – Latvijas zinātnieki iemāca robotam redzēt un just, Latvijas Avīze, 2023. gada 31. janvāris. 

Vairāk: 
Redz, jūt un saprot cilvēka žestus – Latvijā izstrādā viedos robotus, LTV1 Rīta Panorāma, 2023. gada 1. februāris. 
Latvijā radīts robots, kas sajūt cilvēku, LR1 Zināmais Nezināmajā, 2023. gada 1. februāris.
Aizbrauc uz virtuvi, atved pienu! IR.LV, 2023. gada 2. februāris. 

 

Lasīts 642 reizes
We use cookies
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies")