Jaunumi

LZA vārdbalvu laureāti 2022: mežzinātnieks Jurģis Jansons

LZA vārdbalvu laureāti 2022: mežzinātnieks Jurģis Jansons

Latvijas valsts mežzinātnes institūta (LVMI) “Silava” direktors Jurģis Jansons saņēmis Latvijas Zinātņu akadēmijas Kaspara Buša vārda balvu meža ekoloģijā un mežkopībā. Zinātnē Jansons nonācis deviņdesmitajos gados, studējot Meža fakultātes trešajā kursā.

“Kādus četrus gadus bridu pa mežu. Mērīju kokus. Tēma bija izprast meža atjaunošanās procesu.”

Jansons braukājis pa visu Latviju. “Divu līdz desmit gadu vecās lapu koku audzēs pētījām, kāda ir atjaunošanās, kāds ir sugu sastāvs, ko mēs varam darīt, lai koku augšanu uzlabotu ar kopšanas cirtēm un cita veida paņēmieniem,” viņš stāstīja.

Tagad Jansons ir institūta direktors, pārvaldot iestādi, kas nodarbojas sākot ar dažādiem praktiskiem pētījumiem mežā un beidzot ar koku ģenētikas jautājumiem.

Lai gan Jansona ikdiena pārsvarā paiet nodarbojoties ar administratīvām lietām, pētījumus viņš nav pametis novārtā. Viņa zinātniskajā pārraudzībā ir nacionālais meža monitorings. Ik pēc pieciem gadiem 16 000 parauglaukumos tiek mērīts katrs koks, ievācot datus, kas šo gadu laikā ir mainījies.

“Tas viss veido izpratni par to, kāda ir mežu dinamika Latvijā, cik mums vispār ir mežu daudz, cik ir koksnes kubikmetri, cik pieaug, cik atmirst. Nākamais solis ir spēt prognozēt, kādi meži būs pēc 20, 50 vai 100 gadiem,” skaidroja Jansons.

Avots: No brišanas pa mežu līdz institūta vadīšanai, LTV1, Rīta Panorāma, No brišanas pa mežu līdz institūta vadīšanai. “Silava” direktors Jurģis Jansons, lsm.lv, 2022. gada 27. aprīlis.

Lasīts 973 reizes
We use cookies
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies")