Jaunumi

Atklāj pirmo betulīna ekstrakcijas rūpnīcu "Betulin Lab"

Atklāj pirmo betulīna ekstrakcijas rūpnīcu "Betulin Lab"

Ceturtdien, 5. maijā, bērza saplākšņa ražotājs AS "Latvijas finieris", turpinot efektīvu dabas resursu apgūšanu, oficiāli atklāja pirmo betulīna ražotni Latvijā. AS "Latvijas finieris" jaunās betulīna ekstrakcijas rūpnīcas "Betulin Lab" atklāšanā piedalījās Ministru prezidents Krišjānis Kariņš un zemkopības ministrs Kaspars Gerhards.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ierakstā sociālo tīklu platformā Facebook 5. maijā atzīmē: “Uzņēmuma Latvijas finieris betulīna ražotne ir lielisks piemērs tam, kā, zinātniekiem sadarbojoties ar ražotājiem, Latvijā radām jaunas tehnoloģijas un izstrādājam augstvērtīgus produktus pasaules tirgum, stiprinot mūsu tautsaimniecības viedo reindustrializāciju – uz eksportu orientētas ražošanas attīstību.”

“[..] jaunā betulīna ekstrakcijas ražotne “Betulin Lab” ir izcils piemērs starpnozaru zināšanu pārnesei un sadarbībai starp ražotāju, zinātniekiem un jaunu tehnoloģiju izstrādātājiem Latvijā. Ir nozīmīgi to veicināt, jo šāda sadarbība, izmantojot vietējās zināšanas un vietējo kapitālu, ir Latvijas ekonomikas un labklājības pamats. Jo īpaši laikā, kad apkārtējā ģeopolitiskajā situācijā valda nenoteiktība,” uzsver zemkopības ministrs K. Gerhards.

“Betulin Lab” ražo divu veidu produkciju – smalcinātu bērza tāsi, kas ir betulīna izejviela, un betulīnu, kas ir balts pulveris un izmantojams kosmētikā, uztura bagātinātāju ražošanā un farmācijā. Ražotnē uzstādītas vairāku gadu pētījumos izstrādātās eksperimentālās tehnoloģijas ekstrakcijas izejmateriāla – smalcinātas bērza tāss – ražošanai un dažādas tīrības pakāpes betulīna iegūšanai.

Latvijas Zinātņu akadēmija Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūta (LVKĶI) zinātnieku pētījumu par komerciālu bērza mizas kompleksās pārstrādes koncepciju produktos ar augstu pievienoto vērtību nosauca par vienu no nozīmīgākajiem zinātnes sasniegumiem 2016. gadā, bet šī gada janvārī AS “Latvijas finieris” tika piešķirts LZA Senāta pateicības raksts par LVKĶI zinātnieku grupas izstrādātā produkta betulīna ieviešanu industriālā ražošanā pārtikas un kosmētikas vajadzībām.

Avoti:
Lasīts 1133 reizes
We use cookies
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies")