Jaunumi

Dārzkopības institūta vadošā pētniece Sarmīte Strautiņa: 36 darba gadi ceriņu pētniecībā, pavairošanā, selekcijā

Dārzkopības institūta vadošā pētniece Sarmīte Strautiņa: 36 darba gadi ceriņu pētniecībā, pavairošanā, selekcijā

Dārzkopības institūta vadošā pētniece Sarmīte Strautiņa ir viens no tiem cilvēkiem, kas Dobelē pirms 36 gadiem izveidoja Ceriņu dārzu. Strautiņai interese par dabu un tajā notiekošajiem procesiem radusies pa matskolas laikā savas bioloģijas skolotājas ietekmē.

“Man bija ļoti laba bioloģijas skolotāja. Izcila personība. Tā bija skolotāja, kura vienmēr man palikusi prātā ar to, ka nekad nepacēla balsi, bet klasē bija ideāls klusums un kārtība,” atcerējās Strautiņa.

Pēc studijām viņa kopā ar savu bijušo klasesbiedreni un vēlāk arī studiju biedri Edīti Kaufmani nonāca Dobelē, tagadējā Dārzkopības institūtā.

“Sarmīte vienmēr ir bijis klusais ūdens. Viņa nekad nav centusies sevi uz āru parādīt, kaut gan viņa bija jau ļoti gudra meitene gan skolā, gan augstskolā. Viņa nekad nav centusies savu gudrību, veikumu izcelt. Bet viņas darbi patiesībā ir ļoti lieli. Šeit institūtā mēs stāvam ceriņu kolekcijā, kas ir viņas darbs. Ceriņi ir viņas atbildība jau vairākus gadu desmitus,” uzsvēra Dārzkopības institūta vadošā pētniece Edīte Kaufmane.

Avots: Ceriņu dārza saimniece Sarmīte Strautiņa, LTV1, Rīta Panorāma, Dobeles Ceriņu dārza saimniece Sarmīte Strautiņa – savā vietā jau 36 gadus, lsm.lv, 2022. gada 13. jūnijs.

Uzziņa: Dr.biol. S. Strautiņa ir LZA, SIA "Itera Latvija" un RTU Attīstības fonda 2012. gada balvas laureāte. Viena no monogrāfijas "Augļkopība" (2015) līdzautorēm, šo apjomīgo izdevumu LZA nosauca par vienu no nozīmīgākajiem sasniegumiem Latvijas zinātnē 2016.gadā

Lasīts 778 reizes
We use cookies
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies")