Jaunumi

Pētniece Līga Lepse Latvijā ievieš jaunu kultūraugu – dārzeņu soju

Pētniece Līga Lepse Latvijā ievieš jaunu kultūraugu – dārzeņu soju

Dārzkopības institūta Zinātniskās padomes priekšsēdētājai, pētniecei Līgai Lepsei ir izdevies Latvijā ieviest jauna kultūrauga audzēšanu – dārzeņu soju.

Pētnieciskajā darbā viņa pievērsusies dārzeņiem, pētot, kā tos labāk izaudzēt – sākot ar kāpostiem un burkāniem, un beidzot ar rabarberiem.

“Mūsu, pētnieku, uzdevums ir mēģināt saprast zelta vidusceļu, kā saimniekot videi draudzīgi, tajā pašā laikā intensīvi, saražojot augstas kvalitātes produkciju cilvēkam, un videi saudzīgi,” skaidroja Lepse.

Kopā ar kolēģi viņai izdevies Latvijā ieviest jauna kultūrauga audzēšanu. Edamame ir dārzeņu soja, ko bieži vien izmanto restorāni, lai bagātinātu uz šķīvja pasniegtos produktus. “Sojai ir arī dārzeņu sojas šķirņu grupa, kas ir ēdama tad, kad tā nav īsti nobriedusi, līdzīgi kā zaļie zirnīši vai cūku pupas vasarā.”

Dārzkopības institūta direktorei Inesei Ebelei Lepse asociējas ar vārdu ‘vieglums’: “Ar viņu ir ļoti viegli komunicēt, viegli risināt jebkuru jautājumu. [..] Līga rok dziļumā. Viņa strādā ļoti nopietnos starptautiskos zinātnes projektos. Viņa ir kompetenta, sabiedriski aktīva, ar lieliskām vadītājas prasmēm.”

Līga Lepse 2020. gadā ievēlēta par Latvijas Zinātņu akadēmijas korespondētājlocekli.

Avots: Ievieš dārzeņu sojas audzēšanu Latvijā, LTV1, Rīta Panorāma, Pētniece Dārzkopības institūtā ieviesusi dārzeņu sojas audzēšanu Latvijā, lsm.lv, 2022. gada 16. jūnijs.

Lasīts 1095 reizes
We use cookies
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies")