Jaunumi

Aleksejs Zolotarjovs stāsta par LU CFI pētnieku izstrādātajām viedajām bojām

Aleksejs Zolotarjovs stāsta par LU CFI pētnieku izstrādātajām viedajām bojām

Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta zinātnieki uzsākuši viedo boju izstrādi. Tās būs jūrās, ezeros vai okeānos novietojamas bojas, kas tiešsaistē iegūs laboratoriskiem mērījumiem ļoti tuvus datus par ūdens kvalitāti un piesārņojumu. Šī tehnoloģija nākotnē būs ļoti noderīga, piemēram, zivju fermām vai pašvaldībām, kurām ir svarīgi kontrolēt ūdens kvalitāti pludmalēs.

Par pētījumu, produkta izstrādi, ko plānots arī komercializēt, stāsta Aleksejs Zolotarjovs, LU Cietvielu fizikas institūta pētnieks:

“Pamatveids, kā iegūt visaptverošu un pilnīgāku datu kvalitātes novērtējumu, ir paņemt ūdens paraugu, aizvest to uz laboratorijām, uztaisīt kopu ar eksperimentiem, un saņemt rezultātus. Process ir ļoti ilgs, jo fiziski jāatbrauc, fiziski jāpaņem, fiziski jāaizved, fiziski jānomēra un pēc tam jāizdara secinājumi.”

Lai gan dažādas bojas ar sensoriem pasaulē ir pieejamas jau kādu laiku, Latvijas zinātnieki piedāvā jaunu risinājumu, kas ļaus precīzu nepieciešamo informāciju par ūdens kvalitāti iegūt praktiski tiešsaistē.

“Bojā tiks izmantots mikrospektrometrs, kas komerciāli tirgū parādījās tikai pirms diviem trim gadiem. Tas vēl nav pielietots ūdens analīzēm tādā veidā, kā mēs to domājam darīt. Bet tas sniedz laboratorijas kvalitātei ļoti tuvus datus. Jūras zivju fermām ir straujas ūdens kvalitātes izmaiņas, kas var apdraudēt zivis. Šis spektometrs un tā dati, ja tos pareizi apstrādā, var sniegt superātru atgriezenisko saiti fermas uzraudzītājiem vai īpašniekiem, lai kaut ko mēģinātu izglābt, salabot vai pārvietot fermu citur,” skaidroja Zolotarjovs.

Aleksejs šogad kļuva par Latvijas Zinātņu akadēmijas Māra un Ludviga vārdbalvas laureātu.

Avots: Latvijā top viedās bojas ūdens kvalitātes mērīšanai, LTV1 Rīta Panorāma, Latvijā top viedās bojas ūdens kvalitātes mērīšanai, lsm.lv, 2022. gada 17. jūnijs.

Lasīts 685 reizes
We use cookies
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies")