Jaunumi

L`ORÉAL-UNESCO balvas “Sievietēm zinātnē” 2022. gada stipendiātes: RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Polimērmateriālu institūta pētniece Anda Barkāne

L`ORÉAL-UNESCO balvas “Sievietēm zinātnē” 2022. gada stipendiātes:  RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Polimērmateriālu institūta pētniece Anda Barkāne

RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes profesors Sergejs Gaidukovs: "Viņa bieži vien strādā ar radošu pieeju. Apveltīta ar lielu zinātkāri, uzdod sev jautājumus, meklē risinājumus. Spēj ar radošu pieeju atrisināt uzstādītos uzdevumus."

RTU zinātniskā asistente Sabīne Briede: "Pats galvenais, kas man uzreiz nāk prātā ir, ka viņa ir ļoti izpalīdzīga. Nekad neatteiks palīdzību. Ar viņu ir ļoti viegli komunicēt. Tā ir otra viņas ļoti foršā īpašība. Viņa ir punktuāla, precīza, visu izdara ļoti precīzi. Viss ir laikā. Vienmēr savu darbu izdarīs līdz galam."

Savos pētījumos Anda Barkāne pievērsusies dabiskas 3D printeru tintes izgatavošanai.

Anda Barkāne: "3D printeru industrija balstās uz tintēm, kas taisītas no naftas bāzes. Mēs jau maģistratūras laikā gribējām uztaisīt tinti no dabiska avota. Izvēlējāmies sojas pupiņu eļļu, kuru, ķīmiski modificējot, iegūstam tādu, kas UV gaismā polimerizējas, un iegūstam cietu objektu."

Tālākie pētījumi parādīja, ka šis materiāls nav pietiekami izturīgs. Tāpēc tintei nanodaļiņu veidā pievienoja kaņepju celulozi.

"Mēs modificējam celulozes virsmu, lai uzlabotu saderību ar tinti, un galā iegūtu labāku mehāniku," sacīja Barkāne.

Pētniece cer, ka nākotnē Latvijā radīto dabīgo tinti 3D printeru industrija izmantos visā pasaulē, drukājot gan dažādus dizaina objektus, gan lielas mēbeles, jo jaunā veida tintei piemīt koksni imitējošas īpašības.

Avots: Latvijā izstrādā dabisku 3D printeru tinti, LTV1, Rīta Panorāma, Zinātniece Latvijā strādā pie dabiskas 3D printeru tintes izveides, lsm.lv, 2022. gada 6. jūlijs.

Medijos:
Būs jauna tinte! Gunita Nagle, IR, 2022. gada 29. jūnijs.

Informācija:

Lasīts 851 reizes
We use cookies
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies")