Jaunumi

Covid-19 izplatība: cēloņi un prognozes. Intervija ar LZA prezidentu Ivaru Kalviņu

Covid-19 izplatība: cēloņi un prognozes. Intervija ar LZA prezidentu Ivaru Kalviņu

Šodien, 29. jūlijā, Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) prezidents Ivars Kalviņš viesojās RīgaTV24 studijā. Covid-19 infekcijas augošā izplatība šovasar izraisa arvien jaunus jautājumus par tās cēloņiem un prognozēm, atkārtotas vakcinācijas nepieciešamību vakcinētajiem, kā arī jaunu, vīrusa jaunajiem variantiem ‘pielāgotu’ vakcīnu un pretvīrusa zāļu pieejamību.

Ir skaidrs, ka Covid-19 vīrusa vilnis nav noplacis, tā pierādot, ka infekcijai nav izteikts sezonāls raksturs, kāds tas ir gripai. Vīrusa spēja mutēt, šobrīd dominējošais omicron variants, savukārt, pierāda, ka iepriekš izstrādātās vakcīnas zaudē efektivitāti, un līdz ar to arī pilnībā vakcinētie cilvēki vairs nav pasargāti no inficēšanās. Atkārtojot jau šā gada 8. aprīļa raidījumā “Dienas personība kopā ar Veltu Puriņu” pausto, prof. Ivars Kalviņš uzsvēra, ka jaunā vakcīna pret vīrusa omicron paveidu ir izstrādāta, un arī zāles ir pasaulē pieejamas.

Latvijā sekmīga Covid-19 infekcijas pārvaldība var notikt, tikai nodrošinot vakcinācijas un revakcinācijas procesa nepārtrauktību, kā arī jauno vakcīnu brīvu pieejamību. Joprojām sabiedrībā valda maldīgs priekšstats, ka pilns vakcinācijas kurss nodrošina ilgtermiņa aizsardzību pret inficēšanos, aizmirstot, ka pēc 3-4 mēnešiem aizsardzība ir beigusies, un vakcinācija ir jāatkārto.

Avots: Dienas personība kopā ar Veltu Puriņu, RīgaTV24, 2022. gada 29. jūlijs.
Dienas personība kopā ar Veltu Puriņu, RīgaTV24, 2022. gada 8. aprīlis.
Lasīts 872 reizes
We use cookies
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies")