Jaunumi

Viedās tehnoloģijas palīdz cīņā ar dārzeņu kaitēkļiem: stāsta LZA korespondētājlocekle Līga Lepse

Viedās tehnoloģijas palīdz cīņā ar dārzeņu kaitēkļiem: stāsta LZA korespondētājlocekle Līga Lepse

Lai mazinātu kaitēkļu nelabvēlīgo ietekmi uz ražu, zinātnieki meklē arvien jaunus risinājumus. Dārzkopības institūta “Pūres pētījumu centrs” šobrīd pētniecībā izmanto viedās tehnoloģijas jeb īpašu monitoringa sistēmu dārzeņu kaitēkļu apkarošanā uz lauka. Viens no mērķiem ir pēc iespējas samazināt ķimikāliju izmantošanu.

“Mēs efektīvāk izmantojam ķīmiskos augu aizsardzības līdzekļus, mēs tos mērķtiecīgi izmantojam, līdz ar to atstājam mazāku ietekmi uz vidi," skaidroja Dārzkopības institūta vadošā pētniece LZA korespondētājlocekle Līga Lepse.

Katrai kukaiņu sugai ir savi feromoni, uz kuriem tie reaģē un lido. Monitoringa sistēma šobrīd pārbauda kāpostu cekulkodes izplatību uz lauka. “Iekārta balstās uz to, ka ir līmplēve, uz kuras jau pielipušas dažādas mušas, bet tur vidū, var redzēt, zaļajā rezervuārā ir ielikts feromons, kas smaržo, tur lido kaitēkļi, bet mērķtiecīgi uz to feromonu virzās cekulkodes,” norādīja Līga Lepse.

Informācijas objektivitātei pētījumam izmanto divu dažādu ražotāju iekārtas. Dārzkopības institūts pētījumu ar viedajām tehnoloģijām veic, kopā ar citām valstīm piedaloties Eiropas projektā. Šis ir jau trešais un noslēdzošais gads, pēc kura taps secinājumi.

Avots: Pēta kaitēkļu izplatību un ierobežošanu, LTV! Dienas ziņas, Zinātnieki: Viedās tehnoloģijas palīdzēs dārzkopjiem pamanīt kaitēkļus ātrāk, lsm.lv, 2022. gada 2. septembris.

Vairāk: Rit trešais gads viedās lauksaimniecības inovatīvai augu aizsardzībai dārzeņkopībā projekta īstenošanā, Dārzkopības institūts, 2022. gada 4. jūlijs. 

Lasīts 831 reizes
We use cookies
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies")