Jaunumi

Memorandu par valsts ekonomiskās izaugsmes veicināšanu atbalsta septiņas politiskās organizācijas

Memorandu par valsts ekonomiskās izaugsmes veicināšanu atbalsta septiņas politiskās organizācijas

Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK), Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK), Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS), Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) un Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) memorandu par rīcības koordinēšanu valsts ekonomiskās izaugsmes veicināšanai parakstījušas septiņas politiskās organizācijas: “Saskaņa”, “Progresīvie”, “Attīstībai/Par”, “Nacionālā apvienība ”Visu Latvijai -Tēvzemei un brīvībai/LNNK””, “Apvienotais saraksts”, “Latvija Pirmajā vietā”, “Zaļo un zemnieku savienība”.  Arī “Jaunā Vienotība” paudusi vēlmi tuvākajā laikā pievienoties memorandam.

Tuvojoties 14. Saeimas vēlēšanām, LDDK, LTRK, LPS, LBAS, LZA veic politisko partiju un to apvienību priekšvēlēšanu programmu analīzi un tuvākajā laikā iepazīstinās sabiedrību ar secinājumiem par nozarēm svarīgu jautājumu un risinājumu atainojumu programmās.

LDDK prezidents Andris Bite:

“Politisko spēku interese un vēlme sadarboties ar iepriekš minētajām piecām organizācijām ir būtisks priekšnosacījums, lai publiskajā pārvaldē veicinātu tādu lēmumu pieņemšanu, kas ir balstīti aktuālajos datos un reālajos apstākļos, izdiskutēti un akceptēti nozaru organizācijās. Taču vienlaikus mums ir svarīgi, lai politiskās organizācijas ne tikai pievienojas memorandam, bet arī savos solījumos un apņemšanās demonstrē izpratni un apzināšanos par Latvijas tautsaimniecības, ekonomikas un sabiedrības labklājības attīstīšanu.”

LTRK prezidents Aigars Rostovskis:

“Gudra un tālredzīga politika nozīmē ciešu sadarbību ar sabiedrību. Valdības lielākie sociālie un sadarbības partneri priekšvēlēšanu ciklā politiskajām partijām piedāvāja parakstīt memorandu par ciešāku sadarbību pēc vēlēšanām. Viens no iemesliem šāda memoranda parakstīšanai bija esošās valdības atrautība no reālās dzīves, kas ir ļoti bīstama. Daudzi līdzšinējās valdības lēmumi ir bijuši nepārdomāti, neprofesionāli un arī šauru politisko interešu vadīti, kā rezultātā Latvijas labklājība turpināja atpalikt no tuvākajām kaimiņvalstīm un citām attīstītām Eiropas valstīm. Mēs ticam un ceram, ka pēc vēlēšanām jaunās valdības pārstāvji un Latvijas politiskā vide kopumā, būs daudz gudrāka, tālredzīgāka un uz sadarbību orientētāka.”

LPS priekšsēdis Gints Kaminskis:

“Lai lēmumi par mūsu valsts turpmāko attīstību tiktu pieņemti pamatoti ar aprēķiniem, kas balstīti uz datiem un reālo situāciju, ir svarīga mūsu organizāciju savstarpēja sadarbība, konsultēšanās un viedokļu apmaiņa. Taču bez Ministru kabineta piecu lielāko sadarbības partneru reālas iesaistes lēmumu pieņemšanā un realizēšanā solījumi un plāni var palikt nepildīti. Neskatoties uz dažādām krīzēm, mūsu valstij ir nepieciešama strauja ekonomiskā izaugsme un no kā maksimāli iegūtu arī iedzīvotāji. Ļoti svarīga ir valsts pārvaldes un pašvaldību sadarbība ikdienā. Svarīgi ir apzināties, ka cilvēki dzīvo visā valsts teritorijā un kopīgais uzdevums ir domāt par reģionālās nevienlīdzības mazināšanu, reģionālo un visas valsts attīstību kopumā.”

LBAS priekšsēdētājs Egils Baldzēns:

“Politisko partiju izteikts vairākums ir gatavs uzturēt regulāru dialogu ar valsts sociālajiem un sadarbības partneriem, kopīgi meklēt veiksmīgākos risinājumus nozaru un valsts līmenī. Sociālie un sadarbības partneri pārstāv plašu un nozīmīgu organizētās sabiedrības daļu – galvenos valsts nodokļu maksātājus, un mūsu kopīgās rekomendācijas valstij ir sociāli līdzsvarotas, ekonomiski lietderīgas un pieņemamas sabiedrības absolūtajam vairākumam.”

Savukārt LZA prezidents Ivars Kalviņš skaidro:

“Memoranda izstrādātāji kā organizācijas, kas apvieno lielāko daļu aktīvo uzņēmēju, pašvaldības, arodbiedrības, zinātnes un augstākās izglītības jomas darbiniekus un institūcijas, izvērtēs katras partijas nostāju attiecībā uz valsts attīstībai svarīgākajiem jautājumiem un sniegs rekomendācijas saviem biedriem un sabiedrībai par Saeimas vēlēšanās atbalstāmajām partijām”.

Jau ziņots, ka pieci lielākie Ministru kabineta sociālie un sadarbības partneri”: Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK), Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK), Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS), Latvijas Zinātņu akadēmija (LZA) un Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) 2022. gada 24. maijā parakstīja memorandu, kas paredz turpmāku rīcības koordinēšanu un vienotu pozīciju sarunās ar valsts pārvaldi noteikto mērķu sasniegšanai.

Tā kā memorands ir atvērts dokuments, tam joprojām pievienoties aicināta ikviena Latvijas politiskā partija, kam ir svarīga mūsu valsts turpmākā attīstība un ekonomiskā izaugsme.

Lasīts 670 reizes
We use cookies
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies")