Jaunumi

LZA prezidents Ivars Kalviņš: "Visi kopā tiksim galā ar jebkuru problēmu!"

LZA prezidents Ivars Kalviņš: "Visi kopā tiksim galā ar jebkuru problēmu!"

Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents, Latvijas Universitātes padomes priekšsēdētājs prof. Ivars Kalviņš, šodien, 29. septembrī, atklājot Latvijas Universitātes 103. jubilejas konferenci “Laikmeta izaicinājumi: vide, drošība, iekļautība”, uzsvēra, ka viens no zinātnisko institūciju, augstskolu pamatuzdevumiem ir rādīt ceļu – rādīt ceļu sabiedrībai un ikvienam no mums, kā šajā laikmetā, kas šobrīd ir īpaši sarežģīts ne tikai saistībā ar Krievijas karu Ukrainā, bet arī citām problēmām, no kurām viena ir cilvēka darbība, kas atstāj nospiedumu uz apkārtējo vidi, uz dabu.

Prof. Ivars Kalviņš atgādināja, ka mūsu pamatuzdevums ir saimniekot ilgtspējīgi, neizniekojot resursus, neizniekojot dabas daudzveidību, spēt kritiski paskatīties, vai cilvēces tehnoloģiskie jauninājumi neatstāj kaitīgu iespaidu uz dabu un mūsu mazajiem brāļiem, kā arī aicināja veidot iekļaujošu sabiedrību, kurā visi tās locekļi būtu pilnvērtīgi un līdzvērtīgi, tāpēc svarīgi ir ar cieņu un izpratni rūpēties par to sabiedrības daļu, kam nepieciešams atbalsts un iedrošinājums.

Prof. Ivars Kalviņš norādīja, ka mūsdienu problēmas ir tik sarežģītas, ka tās nav risināmas atrauti viena no otras. Kompleksu problēmu risinājumu var nodrošināt tikai, apvienojoties ekspertiem, akadēmiskajiem spēkiem, profesūrai, jaunajiem zinātniekiem. Platformu problēmu risināšanai var piedāvāt gan Latvijas Universitāte, gan Latvijas Zinātņu akadēmija, kuru starpā ir noslēgts ilgtermiņa sadarbības un attīstības līgums. “Visi kopā mēs tiksim galā ar jebkuru problēmu!” 

Videoieraksts

Papildu informācija: Latvijas Universitātē notiks laikmeta izaicinājumiem veltīta jubilejas konference, 2022. gada 29. septembris.

Lasīts 689 reizes
We use cookies
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies")