Jaunumi

LZA goda doktora grāds piešķirts Dr. Andrim Rubinam

LZA goda doktora grāds piešķirts Dr. Andrim Rubinam

Otrdien, 8. novembrī, Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Senāts apstiprināja LZA Ķīmijas, bioloģijas un medicīnas zinātņu nodaļas 2022. gada 2. novembra lēmumu par LZA goda doktora grāda medicīnā (Dr.h.c.med.) piešķiršanu Latvijas Universitātes profesoram Dr.habil.med. Andrim Rubinam.

Profesors Andris Rubins ir Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes profesors, Dermatoveneroloģijas katedras vadītājs un Latvijas Dermatoloģijas centra valdes priekšsēdētājs. Viņam ir izdevies veiksmīgi savienot katedras vadīšanu, pedagoģisko, zinātnisko, klīnisko darbu un organizatorisko darbu, attīstot moderno dermatoveneroloģiju Latvijā, gūstot atzinību ne tikai mūsu valstī, bet arī plaši pasaulē. Īsi pēc medicīnas studiju pabeigšanas un ārsta dermatovenerologa darba uzsākšanas Rīgas pilsētas Ādas un venērisko slimību dispanserā A. Rubins pievērsās zinātniski pētnieciskajam darbam, un šodien ir zinātnieks ar gandrīz 40 gadu ilgu pieredzi dermatoveneroloģijā.

Sākotnējā zinātniski pētnieciskā darbība bija veltīta psoriāzes patoģenēzei un ārstēšanai, 1987. gadā aizstāvot doktora tēzes medicīnas zinātnē “Psoriāzes patoģenēzes imūnie mehānismi un imunokoriģējošās terapijas pamatojums”. Vēlāk viņš pievērsās atopiskā dermatīta un seksuāli transmisīvo slimību problēmām, kā arī cilmes šūnu terapijas lomai dermatoloģijā.

Viņš ir 6 izgudrojumu, 89 rakstu zinātniskos žurnālos (37 no tiem SCOPUS datubāzē, h-indekss ir 15), kā arī 193 konferenču tēžu autors. Prof. A. Rubins sniedzis daudzus mutiskus zinātniskus ziņojumus konferencēs Eiropā, Āzijā un ASV, viņš ir žurnāla Vestnik Dermatologii i Venerologii (Krievija, Maskava) starptautiskās redkolēģijas loceklis. A. Rubins ir ne tikai zinātnieks, bet arī joprojām aktīvs ārsts ar vairāk nekā 45 gadu pieredzi, kā arī iedvesmojošs pedagogs. Piedaloties studentu un ārstu izglītības programmu izstrādāšanā un realizācijā, ir ievērojami uzlabotas Latvijas ārstu zināšanas mūsdienīgā dermatoveneroloģijā. Vadījis gan studentu diplomdarbus, gan promocijas darbu. Kopš 1996. gada izdevis 9 grāmatas, kas kalpo par studentu un ārstu pamata mācību līdzekļiem dermatoveneroloģijā. Kā vieslektors lasījis lekcijas universitātēs ASV, Japānā, Vācijā, Itālijā, Taivānā, Baltijas valstīs un Krievijā.

Prof. Andris Rubins ir izcils organizators. Viņš ir Latvijas un Baltijas Dermatoverologu asociācijas prezidents. 2010. gadā viņš nodibināja Eiroāzijas Dermatovenerologu asociāciju, un šobrīd ir tās valdes priekšsēdētājs. Daudzus gadus bijis Baltijas un Eiroāzijas Dermatovenerologu kongresu prezidents un orgkomitejas vadītājs, lektors. Pof. A. Rubins 2021. gadā saņēmis Latvijas Universitātes gada balvu 2020 par ieguldījumu dermatoveneroloģijas attīstībā Latvijā un pasaulē, viņš ir Latvijas Ārstu biedrības goda biedrs kopš 2022. gada. Profesors Andris Rubins ir ieguvis starptautisku un vietēju autoritāti ar zinātnisko, akadēmisko, klīnisko un organizatorisko darbu dermatoloģijas un medicīnas jomā.

Prof. Andris Rubins CV [pdf.]

Lasīts 595 reizes
We use cookies
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies")