Jaunumi

Latvijas zinātnes sasniegumi 2022. gadā: hromatiskie materiāli viedajiem logiem un nulles enerģijas ēkām

Latvijas zinātnes sasniegumi 2022. gadā: hromatiskie materiāli viedajiem logiem un nulles enerģijas ēkām

Izstrādāti hromatiskie materiāli viedajiem logiem un nulles enerģijas ēkām. Šo Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūtā izstrādāto materiālu, Latvijas Zinātņu akadēmija atzinusi par vienu no aizvadītā gada nozīmīgākajiem sasniegumiem Latvijas zinātnē.

"Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta pētnieku grupa akadēmiķa Juri Purāna vadībā izstrādājusi virkni materiālu, kuri dod iespēju veidot tādus logus, piemēram, caur kuriem tad, kad gribam, saule spīd un silda, un tad, kad mēs negribam, enerģija un siltums no iekšpuses uz ārpusi nevar plūst," skaidroja Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ivars Kalviņš.

Materiāls tapis Cietvielu fizikas institūta plānu kārtiņu laboratorijā. Tas ir vairāku slāņu pārklājums, kas plānāks par cilvēka mata diametru un ir spējīgs mainīt savas īpašības atkarībā no ārējās mijiedarbības, proti, gan no temperatūras, gan apgaismojuma.

"Esam izstrādājuši jaunu materiālu itrija okshidrīdu, kas ir jaukto anjonu materiāls. Galvenā īpašība šim materiālam ir tā, ka tas maina optiskās īpašības brīdī, kad tas tiek apgaismots vai nu ar zilo vai ultravioleto apgaismojumu. Šādu īpašību varam izmantot viedajos logos, kā arī optiskajos sensoros," stāstīja LU CFI vadošais pētnieks Mārtiņš Zubkins.

Avots: Aukstumā silti, karstumā vēsi - Latvijā izstrādā viedo logu tehnoloģiju, LTV1 Rīta Panorāma, 2023. gada 30. janvāris. 

Vairāk: LZA nosauc 2022. gada nozīmīgākos sasniegumus zinātnē, 2023. gada 12. janvāris. 

Lasīts 561 reizes
We use cookies
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies")