Jaunumi

Latvijas zinātnes sasniegumi 2022. gadā: radīta jaunu vielu grupa, kas novērš baktēriju spēju pretoties antibiotiku iedarbībai

Latvijas zinātnes sasniegumi 2022. gadā:  radīta jaunu vielu grupa, kas novērš baktēriju spēju pretoties antibiotiku iedarbībai

"Mūsu zinātniekiem izdevies atklāt jaunu vielu grupu, kas novērš dažu baktēriju spēju pretoties antibiotiku iedarbībai. Tas dod cerību, ka nākotnē cilvēce būs pasargāta no dažādām infekcijām.

Ir daudzas un dažādas slimības, kuru ārstēšanai tiek izmantotas antibiotikas. Tomēr mēdz gadīties, ka, ārstējot tādas akūtas infekcijas slimības kā sepsi, pneimoniju vai urīnceļu iekaisumu, ierastie medikamenti vairs nepalīdz.

"Pēdējā laikā ārstiem sāk pietrūkt antibiotiku, jo baktērijas ir izstrādājušas rezistenci pret antibiotikām. Līdz ar to tas mērķis ir nevis jaunu antibiotiku radīšana, lai cīnītos pret baktērijām, bet jaunu zāļu radīšanu, lai cīnītos pret rezistenci.

Ja mēs varētu uzveikt rezistenci, tad atkal mēs varam izmantot visu plašo antibiotiku spektru, kas patlaban ir ārstu rīcībā," skaidroja Organiskās sintēzes institūta Organiskās sintēzes perspektīvo tehnoloģiju laboratorijas vadītājs Edgars Sūna.

"Tā mūsu zāļviela būtībā atrisina vienu ļoti svarīgu rezistences mehānismu, ko līdz šim nebijām spējuši kontrolēt. Tagad ar šo jauno zāļu vielu mēs šo būtībā pēdējo rezistences mehānismu, kas balstās uz antibiotiku sagraušanu, varam kontrolēt un no tā izvairīties," uzsvēra Sūna.

Jaunā zāļviela bloķē baktēriju radītos enzīmus, kas iepriekš sagrāva antibiotikas, pirms tās cilvēka organismā uzsāka savu darbību."

Avots: Latvijas zinātnieki radījuši jaunas zāles, kas novērš antibiotiku rezistenci, LTV1 Rīta Panorāma, 2023. gada 31. janvāris. 

Citas ziņas: 

Vairāk: LZA nosauc 2022. gada nozīmīgākos sasniegumus zinātnē, 2023. gada 12. janvāris. 

Lasīts 549 reizes
We use cookies
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies")