Jaunumi

LZA vārdbalvu laureāti 2023: jaunais zinātnieks Ivo Vaicis

LZA vārdbalvu laureāti 2023: jaunais zinātnieks Ivo Vaicis

Berot smiltis, ogles, minerālmēslus, arī miltus, rodas putekļi. Industriālā līmenī tas rada tonnās mērojamus zaudējumus. Rīgas Tehniskajā universitātē Ivo Vaicis pēta, kā šādus procesus optimizēt. Par saviem pētījumiem viņš saņēmis Latvijas Zinātņu akadēmijas Vitauta Tamuža vārdā nosaukto balvu mehānikā.

Ivo Vaicis ir Rīgas Tehniskās universitātes Teorētiskās mehānikas un materiālu pretestības katedras docents. Vēlme saistīt savu dzīvi ar zinātni viņam radusies bakalaura studiju laikā.

“Zinātnē nonācu, es domāju, vairāk vai mazāk apzināti, jo vienmēr ir bijusi vēlme kaut ko izzināt, piedalīties procesos kaut kam vairāk par to, kas jau ir. Darbība universitātē, pētniecībā, zinātnē ir unikāla iespēja būt pašam klāt procesos un veiksmīgā gadījumā arī radīt kaut ko jaunu, kaut kādu pievienoto vērtību, kuru var pēc tam izmantot jau plašāk gan industrijā, gan zinātnē, gan vispār kopumā valsts attīstībā,” pastāstīja Rīgas Tehniskās universitātes docents Ivo Vaicis.

 

Avots: Latvijas zinātnieks pēta iespējas putekļu “savaldīšanai’’ beramkravās, LTV1 Rīta Panorāma, 2023. gada 7. marts.

 

Papildu ziņas: 
Pēta to, kas spīd – jaunais un veiksmīgais zinātnieks Rihards Ruska, LTV1 Rīta Panorāma, 2023. gada 21. februāris.
Pēta statisko lādiņu veidošanās mehānismu, LTV1 Rīta Panorāma, 2023. gada 6. marts.

 

Par LZA vārdbalvām un jauno zinātnieku balvām

2023. gada 17. janvārī Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Senāts apstiprināja LZA balvu ekspertu komisiju lēmumus un piešķīra desmit LZA vārdbalvas, to vidū sešas jaunajiem zinātniekiem, kā arī piecas jauno zinātnieku balvas. LZA balvu laureāti tiks sveikti LZA pavasara pilnsapulcē 2023. gada 27. aprīlī.

Vairāk: LZA Senāts apstiprina 2023. gada LZA vārdbalvu un jauno zinātnieku balvu laureātus, 2023. gada 17. janvāris.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasīts 960 reizes
We use cookies
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies")