Jaunumi

LZA vārdbalvu laureāti 2023: Virgīnija Vītola

LZA vārdbalvu laureāti 2023: Virgīnija Vītola

Jaunā zinātniece Virgīnija Vītola zinātnē nonāca, mācoties 12. klasē un sākot strādāt Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūtā. Virgīnija strādā optisko materiālu laboratorijā, pētot dažādas stikla virsmas un spīdošos materiālus.

“Apgaismo, piemēram ar dienasgaismu, un pēc tam viņi spēj 20 stundas saglabāt spīdēšanu. Bet tas nav vienīgais. Mums ir arī dažādi pārklājumi. Fotokatalītiski pārklājumi. Elektroluminiscence. Materiāli optiskajām atmiņām un tālāk,” Virgīnija Vītola skaidro savu pētniecības darbu.

Virgīnija strādā arī pie lokanu un salokāmu ekrānu izstrādes. Savukārt spīdošie materiāli nākotnē varētu būt noderīgi, piemēram, ceļazīmēs. Nav nepieciešams pievadīt elektrību. Ceļazīmes tumšajā diennakts laikā tāpat spīdēs, ļaujot autovadītājiem tās laicīgāk pamanīt. Virgīnija saņēmusi Latvijas Zinātņu akadēmijas Artura Balklava vārda balvu zinātnes popularizēšanā par neatlaidīgu darbu jauniešu piesaistīšanā zinātnei.

Virgīnija vairākus gadus ir vadījusi jauno fiziķu skolu, piesaistot skolēnus un studentus zinātnei, rīko dažādas nometnes un piedalās pilsētu svētkos, interesentiem stāstot par fiziku un rādot eksperimentus. “Man zinātnē ļoti patīk, ka darbs nav vienveidīgs. Visu laiku ir jāmeklē jauni virzieni, jāseko līdzi, kas notiek apkārt pasaulē, ko citi zinātnieki pēta. Tas viss notiek tādā lielā sadarbības tīklā ar citu valstu pētniekiem,” pastāstīja Virgīnija Vītola.

Avots: Jauno fiziķu skola, nometnes, pasākumi - zinātnei piesaista jauniešus, LTV1 Rīta Panorāma, 2023. gada 9. marts.

 

Papildu ziņas: 
Pēta to, kas spīd – jaunais un veiksmīgais zinātnieks Rihards Ruska, LTV1 Rīta Panorāma, 2023. gada 21. februāris.
Pēta statisko lādiņu veidošanās mehānismu, LTV1 Rīta Panorāma, 2023. gada 6. marts.

 

Par LZA vārdbalvām un jauno zinātnieku balvām

2023. gada 17. janvārī Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Senāts apstiprināja LZA balvu ekspertu komisiju lēmumus un piešķīra desmit LZA vārdbalvas, to vidū sešas jaunajiem zinātniekiem, kā arī piecas jauno zinātnieku balvas. LZA balvu laureāti tiks sveikti LZA pavasara pilnsapulcē 2023. gada 27. aprīlī.

Vairāk: LZA Senāts apstiprina 2023. gada LZA vārdbalvu un jauno zinātnieku balvu laureātus, 2023. gada 17. janvāris.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasīts 782 reizes
We use cookies
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies")