HSZN

Ērikas Kumerovas gleznu izstāde "CITS PORTĀLS nr.2"

Ērikas Kumerovas gleznu izstāde "CITS PORTĀLS nr.2"

LZA 2. un 3. stāva izstāžu zālēs ir apskatāma mākslinieces Ērikas Kumerovas gleznu izstāde "CITS PORTĀLS nr.2". Izstādē apskatāmi gleznotājas Ērikas Kumerovas 15 darbi, kas īpaši atlasīti šai izstādei un tapuši no 2018. līdz 2022.gadam. Dabā novēroti motīvi mākslinieces redzējumā pārtop intuitīvās fantāzijās. Ērikas darbos vērojami izteiksmīgi un dzidri krāsu toņi, pārdomāta kompozīcija, viegli, trāpīgi triepieni un veikla tehnika. Tie rada pozitīvas un dzīvi apliecinošas emocijas skatītājos un aicina ļauties iztēlei.

Izstādes nosaukums atklāj, ka Ērikas glezniecība ir kā ieejas vārti uz kādu citu pasauli, kas vienmēr ir klātesoša un nojaušama, bet nav definējama un loģiski skaidrojama. Šajā trauksmainajā laikā autore aicina katru atrast savas iekšējās vertikāles, kas mums dod spēku, modrību, mieru un līdzsvaru.
Mākslinieces darbs ar nosaukumu “Nojaušams lauks” ļauj sajust matēriju, kas rada spēcīgu noskaņu un vedina uz dialogu ar sevi. Dažās no gleznām ir sievietes tēls, kas kā jūra, kā smilts vai gluži caurspīdīgs pauž vēstījumu par visa vienotību un cilvēku kā dabas daļu. Gleznieciskās kvalitātes, stāsts un aizraujoša dinamika ir katrā darbā. Savas gleznas Ērika glezno intuitīvi, ļaujoties priekšnojautai un sajūtām. Darbs pats it kā ved uz priekšu, un kādā brīdī, kā iepriekš nojausts, atklājas gala rezultāts. Arī pieredze ir klātesoša, jo daudzās dabas studijas atstājušas neizdzēšamus profesionālus nospiedumus, kas ir svarīgi gleznošanas procesā. Māksliniece saka: “Man nepatīk provocēt vai šokēt savus skatītājus, vēlos, lai mana māksla ir atbalstoša un radoši bagātina.”

Ērika Kumerova ir dzimusi Rīgā. Pēc pamatskolas mācījusies Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolā, tad sekoja studijas Latvijas Mākslas akadēmijā. Studējot akadēmijā, Ērika piedalījās konkursa izstādē un kļuva par Humboldt State University stipendijas laureāti. Mācības turpinājās nu jau Kalifornijas Humboldta Universitātē Klusā okeāna piekrastē. Pēc diviem gadiem, atgriezusies no Amerikas Savienotajām Valstīm, Ērika ieguva arī Latvijas Mākslas akadēmijas bakalaura grādu.
Ērika Kumerova ir Latvijas Mākslinieku savienības biedre un Jūrmalas mākslinieku biedrības biedre. 2021.gadā saņēmusi nomināciju “Jāzepa Pīgožņa balvai Latvijas ainavu glezniecībā”.
Izstāde “CITS PORTĀLS nr.2” skatāma Latvijas Zinātņu akadēmijā, 2. un 3. stāvā, Akadēmijas laukumā 1, Rīgā, līdz 31. maijam

Darba laiks: P.-P. 9:00 – 17:00
Ieeja bez maksas.

Lasīts 710 reizes
We use cookies
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies")