HSZN

“Krievijai blakus: vēsturiskais mantojums, šodienas un nākotnes izaicinājumi” – LZA rīko paplašinātu izbraukuma sēdi Aglonā

“Krievijai blakus: vēsturiskais mantojums, šodienas un nākotnes izaicinājumi” – LZA rīko paplašinātu izbraukuma sēdi Aglonā

Otrdien, 2023. gada 30. maijā, Latvijas Zinātņu akadēmija (LZA) rīko paplašinātu izbraukuma sēdi “Krievijai blakus: vēsturiskais mantojums, šodienas un nākotnes izaicinājumi” Aglonā. Sēdes tematika un norises vieta izvēlēta pēc LZA goda locekļa Jāņa Streiča ierosmes, apzinoties šodienas ģeopolitisko situāciju un pieaugošos draudus, kas saasinājās 2022. gada 24. februārī, kad Krievija uzsāka pilna mēroga iebrukumu Ukrainā. Sēdē ar priekšlasījumiem piedalīsies vadoši Latvijas vēsturnieki un tiesību zinātnieki, valodniecības un sociālo zinātņu speciālisti, drošības politikas eksperti un sabiedriskie darbinieki.

Izbraukuma sēdes mērķis ir stiprināt Latvijas tautas vienotību, apzināt un atgādināt par Krievijas un Baltijas tautu, īpaši latviešu tautas, attiecībām pagātnē, kliedēt padomju laikā iesakņojušos mītus, apzināt vēsturiskos pāridarījumus, kā arī gadu desmitiem piekoptās rusifikācijas sekas, kas sevišķi jūtamas Latgalē.

Izcelt pozitīvo pieredzi un iespējas, ko Latvijas tautas vienotībai un Latgales attīstībai 20. gadsimtā periodā starp diviem pasaules kariem deva Latvijas Republika.

Atgādināt par dažādu reliģisko konfesiju lomu Latvijas un, it īpaši, Latgales vēsturē.

Apzināt draudus, kurus mūsdienās izraisa Latvijas tautas šķelšana, dažādu informatīvo telpu pastāvēšana, tostarp Krievijas propaganda, tās ietekme un potenciālie riski.

Atgādināt par pozitīvo ietekmi, kāda ir 2021. gadā pieņemtajam “Latviešu vēsturisko zemju likumam” reģionālās identitātes kopšanā.

Izbraukuma sēdes mērķauditorija: skolotāji, pašvaldību vadītāji, Latvijas sabiedrība, visi, kam rūp Latvijas vienotība un no tās izrietošā Latvijas drošība.

Sēdi organizē Latvijas Zinātņu akadēmijas Humanitāro un sociālo zinātņu nodaļa sadarbībā ar Romas Katoļu baznīcas Rēzeknes–Aglonas diecēzi. Atbalsta Preiļu novada dome, Rēzeknes novada dome, AS “Preiļu siers”, SIA “Rēzeknes gaļas kombināts”.

Sēdes norises vieta: Aglonas Katoļu ģimnāzija, A. Broka iela 6, Aglona, Aglonas pagasts, Preiļu novads, LV-5304.

Programma [pdf.]

 

Informācija:
Guntis Zemītis, LZA Humanitāro un sociālo zinātņu nodaļas priekšsēdētājs, akadēmiķis
T. +371 26416884. E pasts. Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Alberts Sarkanis
E pasts. Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
 
 
Lasīts 444 reizes
We use cookies
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies")