ĶBMZN

Valdība atbalsta Latvijas pievienošanos Eiropas Molekulārās bioloģijas laboratorijai

Valdība atbalsta Latvijas pievienošanos Eiropas Molekulārās bioloģijas laboratorijai

2023. gada 25. aprīlī, valdība atbalstīja Latvijas Republikas pievienošanos Eiropas Molekulārās bioloģijas laboratorijai (EMBL) un Eiropas Molekulārās bioloģijas konferencei (EMBC) dalībvalsts statusā, tādējādi veicinot biomedicīnas, biotehnoloģijas, bioekonomikas un informāciju tehnoloģijas sektoru attīstību Latvijā.

Lai izvērtētu dalības lietderību šajās organizācijās, no 2020. gada marta līdz 2023. gada martam spēkā bija Latvijas kā perspektīvās dalībvalsts statuss ar mērķi Latvijas zinātniekiem un institūcijām sniegt piekļuvi EMBL resursiem. Šajā periodā ar EMBL sadarbojās vairāk nekā 90 zinātnieku, savukārt vairāk nekā 30 zinātnieku izmantoja piedāvātos kursus un seminārus. Rezultātā ir sagatavoti četri kopīgi projektu pieteikumi, kā arī uzsākts viens projekts, kurā iesaistīts Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs (BMC), nodrošinot finansējuma piesaisti Latvijas institūcijām.

“Gribētos atzīmēt, ka tas ir bijis ilgs ceļš, kas nu veiksmīgi noslēdzies. Izsaku pateicību izglītības un zinātnes ministrei un ministrijas valsts sekretāra vietniekam Dmitrijam Stepanovam par ieguldījumu šajā visnotaļ sarežģītajā procesā. Bioloģijas zinātne ir globāla pēc savas būtības, un, tikai līdzdarbojoties lielākajos pasaules bioloģijas un biomedicīnas izpētes centros, gan BMC, gan citas zinātniskās institūcijas gūst iespēju darboties zinātnisko atklājumu priekšpulkā – tur, kur tiek atklāts un radīts līdz šim vēl nezināmais un nebijušais. Strādājot ar vismodernākajām tehnoloģijām, esam pieprasīti industrijā, nodrošinot rūpniecisko pētījumu visaugstāko kvalitāti un attīstot biotehnoloģiju kā vienu no visaugstākās sarežģītības mūsdienu tehnoloģijām,” uzsver BMC Zinātniskās padomes priekšsēdētājs Jānis Kloviņš.

Pēdējā laikā arī Latvijā atklāti jauni infrastruktūras centri, kuru darbība saistīta tieši ar biotehnoloģiju jomu - Organiskās sintēzes institūta (OSI) Biotehnoloģiju laboratoriju korpuss un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Farmācijas studiju un pētniecības centrs.

Papildu informācija: Valdība atbalsta Latvijas pievienošanos Eiropas Molekulārās bioloģijas laboratorijai, IZM, 2023. gada 25. aprīlis. 

Lasīts 394 reizes
We use cookies
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies")