LMZN

LZA jauno zinātnieku balvu laureāti 2023: Amanda Brizga

LZA jauno zinātnieku balvu laureāti 2023: Amanda Brizga

Nodokļu sloga izmaiņu tendences un to ietekmējošie faktori Eiropas Savienības dalībvalstīs – pētījumu ar šādu tēmu veikusi Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes studente Amanda Brizga. Par šo pētījumu Latvijas Zinātņu akadēmija viņai piešķīrusi jauno zinātnieku balvu.

Jaunā pētniece Amanda Brizga studējusi Rīgas Tehniskās universitātes Transporta sistēmu inženieriju. Maģistrantūrā viņa pievērsās ekonomikas jomai, mācoties Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē.

"Neesmu atradusi nevienu lietu pasaulē, kas man liktos neinteresanta. Kaut kādā mērā visi temati, ar ko saskaros, liekas interesanti un izpētes vērti. Līdz ar to ik pa laikam sanāk, ka dažādus tematus es gribu apgūt padziļinātāk,” pastāstīja Brizga.

“Galvenās atziņas ir tās, ka nodokļu slogs un nodokļu ieņēmumi tieši korelē ar augstākās izglītības līmeni sabiedrībā,” norādīja jaunā pētniece.

Pētījumā secināts, ka starp dalībvalstīm, kas Eiropas Savienībā iestājās pēc 2000.gada, Latvijā uz iedzīvotāju skaitu ir ceturtais augstākais izglītības līmeni.

Pētījumus par nodokļu slogu un augstāko izglītību Amanda sola turpināt: “Darba vadītāja, profesore Inguna Leibus noteikti neļaus man apstāties pie šī punkta. Man vienmēr ir ārkārtīgi paticis haosā atrast kaut kādus secinājumus vai kaut ko loģisku. Tas ir tas, kas mani tajā visā ir ierāvis. No kaut kāda datu kopuma tu spēj izvilkt loģisks secinājums. Rezultāti kā tādi nedod jēgu, ja tu nespēj tiem rast risinājumus un atbildes.”

Avots: Pēta nodokļu sloga korelāciju ar augstākās izglītības līmeni, LTV1 Rīta Panorāma, 2023. gada 16. marts.

 

Papildu ziņas: 
Pēta to, kas spīd – jaunais un veiksmīgais zinātnieks Rihards Ruska, LTV1 Rīta Panorāma, 2023. gada 21. februāris.
Pēta statisko lādiņu veidošanās mehānismu, LTV1 Rīta Panorāma, 2023. gada 6. marts.

 

Par LZA vārdbalvām un jauno zinātnieku balvām

2023. gada 17. janvārī Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Senāts apstiprināja LZA balvu ekspertu komisiju lēmumus un piešķīra desmit LZA vārdbalvas, to vidū sešas jaunajiem zinātniekiem, kā arī piecas jauno zinātnieku balvas. LZA balvu laureāti tiks sveikti LZA pavasara pilnsapulcē 2023. gada 27. aprīlī.

Vairāk: LZA Senāts apstiprina 2023. gada LZA vārdbalvu un jauno zinātnieku balvu laureātus, 2023. gada 17. janvāris.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasīts 382 reizes
We use cookies
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies")