Ēdieni no jēlas gaļas kopš senatnes ir ienākuši mūsu virtuvē, bet šodien, attīstoties pētījumiem pārtikas drošības jomā, mēs nereti ar aizdomām raugāmies uz šādu pārtiku. Kura dzīvnieka jēlā gaļa ir visbīstamākā, kura - droši lietojama uzturā un kurām cilvēku grupām ir jāuzmanās no šādas maltītes, par to saruna ar Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta “BIOR” direktoru Aivaru Bērziņu.
Vairāki zinātnieku veiktie pētījumi liecina, ka cilvēces evolūcijas procesā vēl pirms neandertāliešiem, aptuveni pusotra miljona gadu senā pagātnē cilvēki ir uzturā lietojuši jēlu gaļu. Protams, tas ir saistīts ar pirmatnējā cilvēka prasmi iegūt uguni, kas, kā norāda populārzinātniskā interneta vietne “Science Daily”, ir strīdīgs jautājums, jo daži pētnieki apgalvo, ka uguni sāka izmantot apmēram pirms 1,8 miljoniem gadu, savukārt citi norāda, ka tas bija pirms 300000 gadu.
Avots: Ēdams - neēdams: ko par to saka zinātne, pavārgrāmatas un restorāni mūsdienās? LR1 Zināmais nezināmajā, 2023. gada 1. jūnijs.