Otrā no kreisās Evita Straumīte. Foto: Uģis Avots.
Diskusijā par pārtikas drošību, veselīgumu un kvalitāti LBTU Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultātes asociētā profesore, LZA korespondētājlocekle Evita Straumīte, BIOR Riska novērtēšanas un epidemioloģiskās nodaļas vadītāja Inese Siksna, Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas valdes priekšsēdētāja Guna Bīlande un “Zivs uz ledus” vadītājs un radītājs Lauris Apsis iedziļinājās pārtikas kvalitātes, nekaitīguma un veselības dažādajos aspektos.
Diskusijas dalībnieki analizēja, ko izmanto ikdienas pārtikā, cik svarīga ir izejvielu kvalitāte, tehnoloģisko procesu nozīme un ietekme uz produktu drošību un kvalitāti.
Galvenā diskusijas atziņa: “Pārtika vienmēr ir bijusi un arī turpmāk būs mūsu dzīves neatņemama sastāvdaļa, tāpēc ir tik svarīgi pievērsties mūsu pārtikas kvalitātei un zināšanām par pārtikas zinātni. Ir ļoti svarīgi izglītot pārtikas patērētājus visās vecuma grupās, iesaistot arvien vairāk ražotājus, skaidrojot dažādu tehnoloģisko procesu nozīmi kvalitatīvas un drošas pārtikas ražošanā. Būtiski ir skaidrot, kādas izmaiņas notiek ar izejvielām, ja tās tiek pārstrādātas, piesaistot pārtikas nozares speciālistus, pārtikas un uztura speciālistus, kā arī pārtikas nozari uzraugošās kontroles institūcijas".
Evita Straumīte. Foto: Uģis Avots.